Tuesday, May 7, 2013

Pengalaman

Assalamualaikum..

lepas je aku habes SPM.. lepak jap bersenang lenang beberapa minggu dirumah,
ibu dah mula kerah aku tuk crik keje.
aku bukan dr keluarga yang "ko dok je rumah hbeskan beras, nnt ibu ayah bg duet belanja hari2"..
tidak, ye tidak sama sekali.. klu aku nak pape ibu ayah aku didik anak2 dia berdikari, usaha sendiri.
bukan dorg xnk bg, dorg saje nk kite rase titik peluh sendiri.
aku bersyukur punya mereka.

aku bersyukur punya peluang tuk crik, gali, korek pengalaman bekerja.
rasa jadi kuli, rasa jadi pekerja bawahan, rasa disuruh, dicerca, di marah dan sebagainya.
walaupon kt rumah kita dilayan mcm pwincess sekalipun, kt tempat kerja ko kne dgr ckp boss..

sume tu pengalaman.. hodup xkn tros jadi boss, mula2 nk idup mmgla merangkak dlu..
tnyela org kaya mana sekalipun, mesti dye pnh susah..
xrugi amik pengalaman kerja part time nie..
kwn btambah, pengetahuan bertambah, bnyk ilmu baru dpt..
TAK RUGI

kerja part time pertama aku adalah sebagai promoter di Parkson Ria, Rawang.
kerja nie memerlukan aku sentiasa senyum, make up on dan pakai uniform..
arghhh, bende paling aku xsuke adalah semua perkara diatas.

pakai uniform, tudung masok dlm lak tu.. eisshhh..rimas!
then stiap jumaat ade meeting, ckp pasal mslh promoter.. ade yg mkn mse kerja lah, bsing dlm surau lah, lari kaunter lah.. haha.. kelakar je ble engt balik..

"ekyn sebagai promoter"

paling yang slalu aku buat ialah makan kt kaunter.. haha..
lari kaunter apatah lagi since aku kerja ngn member2 skolah aku..
slalu lari ke kaunter dorg, borak2..

kaunter tu adalah jenama yg kita jaga..
cnth: applemints, nicole, polo, bum dan sebagainya :)

kerja pertama ni terlalu jaoh, kat bndr rawang sane tu.. duit gaji abes bayar tiket bas je..
so, aku decide tuk tuka kerja, kerja kat kilang berhampiran rumah pulak..

pergi keja ayg anta, balik ayh amik..haaa
jimat skit..
kerja nye agak penat berbanding promoter.
yela, xde aircond, kene berdiri n aku dah mcm jantan dah kne angkat bnde2 berat kadang2..ahaha

kerja nie masyuk sket la.. tp aku xkeje lame..
sbb da nk msok u time tu..


"ekyn sebagai minah kilang"

aku dpt uitm kuala pilah..
tp cuti sem aku keja situ balik.. untuk sem 2 jela.. sem 3 aku xkeje..
sem 4 aku kerja tempat len lak.. bosan heh  kje tmpt samee..
cuti sem 4 iaitu skrg, aku kerja kt rehat dan rawat rawang pulak..
follow adik aku yg pas SPM tu..

lame kot, 2 bulan cuti.. xkn nk dok uma..kje dye sng je, aku jd casher, kdg2 tlg mereka buat pizza, sandwich, dan mengemas kedai :)
sehari RM25 for starting n RM30 klu da kje lame sket..

























"ekyn sebagai cashier"

ok lah, itu sahaja..
point aku kt sini ialah, kerja lah part time untuk mencari pengalaman, belajar knl org..
walau kaya mane pon anda.. lol





3 comments:

  1. Anonymous9:04 PM

    Ok.. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. wah~ dy ni lah!! hehe... yg jumpe kat r&r.. huhu.. kina dlu skolah mk la.. ingt muke ekin... 2 yg 6pak kat r&r duk pndg bnyk kali... :) rjin update blog.. huhu... kina nya blog sllu berhabuk..

    ReplyDelete