Wednesday, October 31, 2012

buat yang disayangi

assalamualaikum..




hai, maybe this is the last entry for this month..
nov nanti kite update lg yee..

cuti sem masih jaoh..[jaoh ke? lg sebulan je]
haa,, aku tgh blaja kete nie.. esok kelas last.. 7hb aku test.. ;)
wish me luck guys..
i hope that i pass the test with great success..haha
insyaAllah..aminn (u_u)
nanti boleh beli kereta iadaman.. SATRIA NEO color putih!!!
[sbb Mr AA hitam,, sebok je nk neo jugak..huh]
haha..berangan je aku nie.. lesen P pon xdpt lg..

ok lah..enough of my life..
nak kongsi nie sbenanye..


Khasiat Ayat Kursi :

☑ Baca pada saat keluar rumah,
70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.

☑ Baca saat masuk rumah,
Kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu.

☑ Baca setelah berwudhu,
Derajatmu akan dinaikkan 70 tingkat.

☑ Baca pada saat tidur,
Malaikat akan menjagamu sepanjang malam.

☑ Baca setelah sholat,
Maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.


"semua penulis akan mati, hanya karyanya akan terus abadi,
maka tulislah sesuatu yang menggembirakan kamu di akhirat"
(saidina Ali bin abi talib)


assalamualaikum..
selamat buat ape2 yg anda sedang buat :)
thx for reading <3

Friday, October 26, 2012

cuba untuk yang lebih baik

assalamualaikum..
"Andai ditoleh ke masa lalu sememangnya terasa lemah semangat. Banyaknya dosa dan noda. Namun, jika kita sentiasa melihat ke belakang, sampai bila-bila pun kita tak dapat lepas dari diri kita yang lama. Setiap hari apabila bangun dari tidur, jadilah diri yang baru. Tinggalkan sahaja diri yang semalam. Andai diri yang semalam kurang baik, diri hari ini patut lebih baik. Andai diri yang semalam sudah baik dan soleh, hari ini patut lebih dan lebih lagi baik dan soleh dari hari semalam."

kata2 dari blog selamattinggal..

menyedarkan aku betapa pentingnya kita untuk improve dri utk menjadi yg lebih baik..
lebih baik dr segala segi..
terutamanya rohani,, diisi dgn ilmu dan iman yg semakin meningkat bukan berkurang..
melihat ke belakang dgn menginsafi dri perlu tetapi bukanlah melihat kebelakang dgn menjadikan dri semakin lemah tidak bermotivasi..
jadikan segala yg terjadi semalam pengajaran dan mula mencari cara untuk kehidupan yg lebih baik kelak..
sometimes we have to let the bridge break, tears flow,and start anew..

pahe dok?? haa,, phm bgus..

#buat diriku :)

thx for reading <3

  "semua penulis akan mati, hanya karyanya akan terus abadi,
maka tulislah sesuatu yang menggembirakan kamu di akhirat"
(saidina Ali bin abi talib)

Friday, October 19, 2012

always postpone

assalamualaikum..


bkn senang nak berubah..
sebut pasal berubah teringat aku ayat kat blog kak farah lee tu..



"Nanti-nanti lah berubah, sekarang muda lagi" hanyalah kata-kata yang dipinjamkan oleh syaitan supaya kita diheret sama oleh mereka ke neraka Allah. Sedarlah, hidup di dunia sangat SINGKAT waktunya. Usia muda tidak bermakna ajal juga masih jauh duduknya. Tidak nampakkah kita dengan bukti-bukti yang telah Allah tunjukkan? Nauzubillah.


aku bukan sebaik yg disangkakan..
astaghafirullahhalazim..
tp aku tetap lembut dan sopan santun seperti yg x disangkakan..bhahahaha
[tolong percaya]



maksud bacaan dalam solat

assalamualaikum..

"ya Allah, tenangkanlah jiwa ku agar aku dapat menerima pelajaran dan mengamalkannya"
doa yg slalu aku baca bila belajar..
sekadar berkongsi ilmu yg ada...
selalu kita buat, selalu kita bc.. ye..
solat..dan bacaan2 di dalamnya..
pernahkah kita tahu betapa pentingnya setiap ape yg kita bc dalam solat tu?
setiap bacaan melimpahkan berjuta erti buat kita jika memahaminya dgn hati..

jgnlah membuat sesuatu jika pengakhirannya adalah KOSONG~ KOSONG~
[haha,,ternyanyi lgu najwa latif pulak]

marilah kita sama2 usha...

Doa Iftitah
 
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.


Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


Bacaan ketika rukuk

Maha suci Tuhanku yang maha mulia dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.


Bacaan ketika iktidal

Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.


Bacaan ketika sujud

Maha suci Tuhanku yang Maha Tinggi dan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, kayakan aku, angkatlah darjatku, rezekikan aku, berilah aku hidayah, sihatkanlah aku dan maafkanlah aku.


Bacaan ketika tahiyat awal

Segala ucapan penghormatan,segala kurnia, segala ucapan pengagungan dan pujian hanyalah milik Allah.
Semua perlindungan dan pemeliharaan untukmu, wahai Nabi, begitu pula rahmat Allah dan segenap kurniaNya.
Semua perlindungan dan pemeliharaan semoga diberikan kepada kami dan hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.


Tambahan untuk tahiyat akhir

Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. 
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya.
Berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.
Sebagaimana Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahteralah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau pimpin.
Berkatilah untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku dari segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan dan tidak sesiapa pun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. 
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan taubat pada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.



"semua penulis akan mati, hanya karyanya akan terus abadi,
maka tulislah sesuatu yang menggembirakan kamu di akhirat"
(saidina Ali bin abi talib)

Wednesday, October 17, 2012

penghabisan sem 3 di pilah

assalamualaikum..

alhamdulillah ya Rabb.. kini aku telah selesai menghabiskan sem3 di sini..
di UiTM kuala pilah (beting) sebagai pelajar food technologies..
jumaat nie aku balik rumah..
ye,jumaat..knape jumaat walaupon hbes paper last rabu??
sbb.. saje je nak duduk sini lame skit dr org laen..
tkot2 cuti nnt rindu :D
[sarcastic much]













x..kakak aku si gedik ann yaacob yg suh balik jumaat.. skali dgn dye.. (T_T)
aku dgn paksa-rela nye pon ikot jela..
[aku kan adik yg baik.. ^^]

hmm..bnyk jugak bnde da jd sem 3 nie..
yela,, sem3 nie kire pnjg jugak masa nye berbanding sem 2..
cuti pon xbrp bnyk and bnyk cuti yg aku x blik..

aku sedeh sbenanye nk tgglkan sem 3 sbb aku tkot da xdpt jmpe mereka2 yg aku syg kt sni...
ya Allah,,, buang la jaoh2 perasaan yg aku xsuke nie..
aku tkot klu aku dpt fast track..[KALAU]
nnt da xjmpe dorg2 nie..nk dtg sni melawat??
mmg susah la kan..tah2 dorg da xknl aku..sobsobsob



aku sayang dorg sume..walaupon kdg2 aku terase jgk ble dorg xajak g mne2..
tp aku sdr aku bknla seorg yg slalu on je ble diajak..maybe dorg serik dan xnk ajak dah..
hahaha..padan mke aku..

dan aku jgk sedar aku mmg mcm sombong sket..
KOT!
kot la..aku pon xtahu..

waktu kelas aku akan bersama azreen, aina, dan fina..
bila cuti aku akan bersama syu, marina, ida, dan wawa..
dorg da mcm family aku kt sni..
jmpe hanya waktu cuti..
aku benci ble hari isnin, sbb kne pisah ngn dorg.. :(


hal study, azreen, fina , aina bnyk tlg aku..
bab kehidupan.. [ceh, kehidupan]
family kedua aku (syu, wawa, marina, ida) bnyk bantu aku...

sbenanye.. sng cte..semua org bnyk tlg aku tok survive di bumi pilah nie..
[ayt bjet study oversee je]

enaaaa.. :(
jam loceng akuu.. aku syg ko lah!
 jom lah tgk gamba2 semasa cuti study week, dan exam week aku hbiskan


ni lah budak yg bkn maen pnjg buat penghargaan ats nie.. -_-
nie b4 nk keluar ke pilah..mkn !! :D
perlu beritahu kepada penjaga tersayang..
"ayh, angah g pilah"
dan Mr.AA
"awak sy g pilah"
[sbb tu tamak fon tu]

tp malangnyaaaa.. xjd sbb xde bas..teyyy btol la..


seterusnyaaa..ke pilah kami berjalan ,, mkn KFC :)

















comel x adik 13hb feb buat bnde nie..
org suh study nie rupenye dye buat..wawa~ wawa~


bnyk lg kata2 indah dr mereka buat aku...





dan kata2 x indah .. =..=
ada org xpuas hati ngn aku.. sampai tulis kt buku aku..
xmkn saman nye budak..



nak tau mksd marked?? 
xyah la tahu.. malas nk bkk kamus.. :3
panass je aku engt..eyyy..

ok lah.. smpi disi sajee..
sem3.. COMPLETED !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maaf jika terpedas bhasa tersentap kata..
aku cuma manusia biase.. :)


thx for reading <3
assalamualaikum

Tuesday, October 16, 2012

manusia kretif III

assalamualaikum

hye.. i just woke up from a long journey [mimpi] yang sgt menyeronokkan..
mimpi di rumah atau bersama keluarga adalah mimpi yg SELALU aku dpt bila dah nak dekakt2 balik nie..
hmm..
jumaat, 3hari dari sekarang..
satu masa yg lama bg aku..
jumaat bru dpt balik umah untuk sebulan lamanya..
cuti nie aku berazam utk habiskan lesen kereta..
da xsggup nk tgk kete kt rumah tu terbiar tanpa empunya
[padahal ibu punye]

jom layan gamba syok nie..
pastu kite study for the next paper..
BASIC NUTRITION (T_T)
 
i <3 basic nitrition
[sarcastic much]




beautiful women made from hundred  people





this is stye.. isn't ??



cool skull :p




 classic creation





thinking outside the box.. nice one..




 omeyy omeyy.. [comel comel]




how you want to . . . .  .
ok, just creative...





girls always need mirror..
no one can deny it..
[ke aku je suke cermin]
krik2





 telor!!






ok sakit -_-





 haaaa,,pendrive encik apizzzzzzzz :D
COMEL gilo..


ok.. nanytez.. [morning]
thx for reading <3

Friday, October 12, 2012

R.I.N.D.U


assalamualaikum..

hmm,, blom pape dah mengeluh..
bru lepas habis jwb paper food engineering pg td..
bkn susah [ceit, blagak], cume maybe aku bnyk jugak buat careless mistake..
xpelah.. aku dah redha jee ngn pape result nnt..
yg penting aku akn teros doa supaya Allah lembutkan hati examiner tu.. 
huhuhu..


 *gamba pakai bju sekolah.. (T_T)*
 R.I.N.D.U


tengah sedeh2 dgn paper pg td membawa tgn aku untk mencapai *my baby lalu membukanya..
setelah button on ditekan, password dimasukkan.. tp masih xdpt mengubat kesedihan nie..
*my baby = laptop

bosan menguasai diri..
mata xmenunjukkan sebarang reaksi agar aku tdo..
lalu jari runcing gemok aku mule menghalakan cursor ke arah pictures..
disitu tersimpan 1001.. [mungkin lebeh] gamba2 atau lebih dikenali sbg kenangan terindah dlm hidup aku..
walaupon bnyk kenagan telah lesap ketika hard disk rosak dlu.. tp adala jugak saki baki yg masih tersimpan rapi dlm memory laptop pd hard disk drive OS (C) dan Data (D)..
[penangan belajar computer processing]

dr stu folder ke folder yg lain..
tersenyum sendiri mengenang saat bermakna bersama keluarga ketika gamba di cameron highland, bukit Fraser, genting highland, pantai klebang dan taman buaya (Melaka), pahang, mandi sungai, mkn kfc, jalan2 ke time square, tesco, ulu bendul, taman layang2 (Selayang), dan tidak lupe wedding2 ceremony yg dah kami pergi..

rindu tiba2 mencucuk diri dgn kejam sekali..
sakitnye maseh boleh ditahan dgn kesabaran memikirkan lg beberapa hari je lg aku dah boleh keluar dr 'istana' kuala pilah ini..
sebulan [cuti sem] akan aku habiskan sebaiknya utk cas semula kasih syg bersama keluarga..

cursor aku jaohkan dr album FAMILY dan aku mula membawanya ke arah SEKOLAH.
gambar2 mereka yg pernah mengenali aku membuatkan aku rindu zaman itu.. 
ye,, aku juge sgt rindukan sekolah..
tempat dimana aku menuntut ilmu, belajar bermacam bende,, samada baik mahupon buruk..
sekolah mengajar aku erti kehidupan, persahabatan, kepercayaan, kesakitan, kegembiraan, kesedihan, perpisahan, pertemuan, dan kasih sayang <3

ditempatkan di MRSM Alor Gajah, Melaka pada umur 16 tahun membuat aku kurang senang..
aku sudah terbiasa duduk di rumah ,, bgon pg nmpk ibu ayah, b4 tdo nmpk ibu ayah..
tbe2 kne msuk asrama..
bkn sng aku nk sesuaikan dri.. 2bulan bkn waktu yg singkat bg manusia utk adapt with their new place..
ye! 2bulan aku amik masa nk suke MRSM..
setiap kali ibu ayah dtg jenguk, ayt yg aku selalu ckp.. 

"angah benci MRSM"

ibu lah org yg paling rse bersalah sbb dye yg bersungguh suruh aku pergi..
hari demi hari aku sdr,, MRSM xlah terok mane..
pertengahan form4 kwn mule ramai,, aku mula suka tggl disitu :)

form5 merupakan tahun dimana aku btol2 dah syg kt MRSM tu..
tp waktu sgt singkat..
 mujurlah gambar menjadi pengikat memori aku dan kwn2 di sana..


*rajin kan aku, time addmath jela.. coz I LOVE addmath -serious-*


ok dah.. habis dah mood jiwang, sedeh2 je ayt kt ats nie..
air mata pon dah hbes dcurahkan kt comforter busyuk aku..

akan aku buat stu entry khas buat sekolah ku terchenta.. 
insyaALLAH..

assalamualaikum, n have a nice weekend!

thx for reading <3