Tuesday, August 19, 2014

Life update. Alhamdulillah.

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate


hai blog. hye hye hye.. ahhhh kangen sama kamuuuuu.. *big huggg
ketiadaan wifi dirumah baru membuatkan aku terpisah dgn blog.sobss
tiba2 je dah nk msuk degree. Alhamdulillah :)
 ni pon wifi curi je..so update kne cpt dan singkat.. lol

so skrg lepas habis diploma di uitm kuala pilah aku cuti selama 6 bulan dan bekerja di kedai buku kemudian ke kedai beg di tesco.
penghabisan cuti mmg digunakan utk kerja part time sahaja.hehu
skrg dah bulan .. september 2014 so bermakna kemasukan degree bagi kami.
walaupon xdpt degree yg diinginkan sbb bengap plus xnk belajar rajin2..
aku dpt degree lain :'(
xpayah nk sedeh sgt sbb kau yg pilih jalan hidup kau. MUKTAMAD!

hidup lepas ni di Uitm dungun, Terengganu dalam bidang Perkhidmatan Makanan. (Food Service)
bersyukur jela dgn rezeki.  (u_u)

Friday, March 7, 2014

Healthy entry: Detox Water.

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

hai, sekian lama tak jumpa.  sibuk sungguh aku semenjak dua menjak ni kan. ok sekarang dah tak berapa nak sibuk sebab practical training a.k.a internship sudah selesai. Alhamdulillah berjaya habiskan dengan tanpa ada masalah. 

Disebabkan terlalu lama berada di rumah selepas penghabisan semester 5 pada akhir bulan October yang lalu, berat badan semakin naik dengan jayanya tanpa diduga. eh, diduga sebenarnya. duduk rumah selama 4 bulan practical ni memang mencabar dari segi menahan nafsu makan. company time practical pulak kilang makanan. aduh aduh aduh~

maka, oleh kerana takot jadi Fiona (isteri Shrek), proses penyedaran diri pon berlakulah. mulakan hidup secara sihat, ok mula-mula kita bangon pagi kita minum detox water.. pastu kita makan secara sihat, senaman dan ulang.

sumber: google

baiklah apa itu detox water. detox water ialah campuran air masak dan buah buahan segar tnapa ada sebarang tambahan perasa (kalau nak sedap sikit boleh tambah madu). kenapa kita perlu menyahtoxinkan badan kita? 

A good detoxification diet cleanses the colon completely. In fact its potential to effect a complete cleansing of the colon is considered to be the primary strength of such a diet. Of course, the colon isn't the only, or even the primary organ in the human body, but it does carry out many important functions. Most people know the colon as the repository of wastes that have to be removed from the body. Indeed, waste removal is its function but the colon is also important in the absorption of water. And both these functions are essential enough to warrant that the colon be cleansed occasionally. By continuously digesting and removing healthy and unhealthy food stuffs, the colon's functional capacity may have gotten stretched to the maximum. A detoxification using fruits juice and vegetable extracts will do it a world of good. (sumber)

ok, detox diet ni terbahagi kepada dua, samada kita berpuasa atau minum air. berpuasa salah satu cara mengurangkan berat badan dengan lebih baik dan berkesan disamping dapat pahala. yeahh~

 Many religions and philosophies advocate fasting as a way of refocusing the mind and developing a sense of peace. While you're detoxifying your body, try to rid yourself of grudges, anger, sadness and other negative feelings. Use the time you would usually spend eating or preparing food to think about your goals and aspirations. Distill your thoughts in a journal.(sumber)

 kalau nak ckp pasal cara2 nk detox ni kan ,terlalu banyakkkk.. banyak sgt.. contohnya: tidur awal, antara pukul 10p.m -2 a.m tu adalah masa untuk penyembuhan dan detoksifikasi terbaik. Selain itu ialah dengan berpeluh! Perspiration is a natural way that our body detoxifies itself. And it's one of the most effective ways to detox. nak berpeluh samada dengan bersenam atau ke sauna.. amboi, sauna.. hang pi lari pusing rghumah hang dah laaa....

ok bagi aku cara paling mudah dan senang selain berlari ialah dengan minum banyak air masak. dan kalau bosan air masak boleh buat detox water ni pula. senang je nak buat..

1. potong buah (epal ke, limau ke, lemon ke, lime ke strawberry, blueberry atau timun) kecik2 atau besar2 muat botol ayaq hang.
2. masukkan buah-buahan tadi ke dalam air masak dlm botol

  
sumber: google

3. simpan didalam peti sejuk selama satu malam
4. bangon pagi boleh minum, minum ia setiap hari..  mesti ter b***k punya.haha.. 
*boleh tambah perasa mint juga :)

sumber: google

nak resepi? ------ > SINI

ok senang kan.. gunalah ape2 pun buah yang ada dlm peti ais anda. durian? emmm xtahulah..cubalah.. kalau ok gtau..hahahaha.. ok itu sahaja, aku mengaku aku tak buat lagi.. tapi nak cuba la nie.. hiks.
jangan lupa jugak bersenam. dan makan secara sihat untuk hidup yang lebih sihat di hari tua.sekarang mmg la ok je rasa, al maklumlah muda.. ye dokk..mls2 jaga kesihatan, merana dihari tua. xnk xnk xnk.. ok, ekyn tlg jgn ckp je.. sila buat! -.-
ok, selamat mencuba, assalamualaikum... :*


"I don't want to be skinny, I want to be fit" -me-

Thursday, February 6, 2014

Waktu kecil dahulu.

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

 masa kecik dulu selalu berfikiran sgt innocent, jujur, tulus dan telus tanpa ada seleweng sikit pon pemikiran tu.bila dah dewasa. makin matang. matang ke? boleh la...  sekarang fikiran pun dan boleh fikir mana baik mana buruk, mana penting, mana lagha. hiks.

macam aku, dulu masa kecik bnyk benda yang aku buat sgt pelik bersama siblings aku  berlima, kemana je berlima, macam power rangers tau. cuma kami 3 perempuan 2 lelaki, kalau power rangers 1 je perempuan. lol.. tapi masa kami kecik adik yang last sgt kecik, masih baby, comel2 gitu, xpandai ape lagi, makanya dia tiada lah dlm perkara pelik yang kami lakukan.dulu rumah ayah dekat kampung, dekat Felda. keliling mmg suasana sangat kampung tau, tolong bayang. kampung tp rumah nya tersusun lah bukan kampung bersepah tu. oleh itu, terlalu banyak perkara yang boleh kami teroka nersama, bak kata Milo.. Hak bermain, hak kami, ...play more, learn more. wah gituuu~ sekarang rumah kiri kanan bangunan. bosan!

  

ok, dulu rumah kami papan, tapi besar, kampung kan. dan dapurnya batu. nak dijadikan cerita menarik lagi benar, belakang rumah kami ada sepohon pokok asam jawa yang rendang, aku pon xpasti kakak (sulung) aku tu lelaki ke perempuan masa tu sebab dia ajar kami adik beradik panjat bumbung yang boleh dipanjat melalui tingkat bahagian tepi rumah yang menghubungkan ke atas bumbung, tapi tapi tapi, jangan hengat kakak benarkan panjat begitu saja, dia hanya bagi naik kepada adik2 nya yang lepas spec. je untuk naik. risau jugak dia nk bagi yang double innocent panjat, aku innocent je.. xdouble.kekeke. oleh kerana aku anak ke dua so aku dpt lah naik, hehe. kami panjat dan memetik daun, bukan asam jawa tu sbb kalu setakat nk ambik buah asam jawa ada ja bersepah kat tanah. buah nya kami kutip, suruh ibu bukak kan dan makan dengan gula. jadi la asam jawa bergula. masam manissss... nyummm~

selain itu, kami juga terlalu banyak masa lapang sebab kami bukan kanak2 gadget masa kini. ipad, video game dan sebagainya. yang ada hanya tape lagu hindustan yang apabila ayah pasang, kami akan joget2 sebijik macam hindustan, xcye lettew. bila cuti sekolah kami xkan tak menyusahkan ibu, rumah bersepah lah dgn main pondok2 pakai kusyen lah, main kawen2 lah, bila dah bosan dalam rumah keluar lah kami, the most best thing is mandi kat luar, mandi hujan dan segala aktiviti diluar. yeahhhhhhhh KELUARRRRRRR~
dpt keluar mcm tu lah kami, ayh la yang selalu menyokong tindak tanduk kami yang sifat kanak2 nya level paling tinggi saat itu. ayah ade beli kolam yang kita perlu isi angin tu kan, pastu isi air, mandi ramai2,.haa yang tu lah. tapi sampai besar aku rase nak masuk tapi sekarang kolam tu dah kecik tuk aku. sobsss. (if you know what I mean).

  

ade suatu hari tu, kami terjumpa anak burung (if I'm not mistaken) yang mcm nyawa2 ikan la. tapi dia burung. dengan penuh kasih sayangnya kami mengambil anak burung yang sgt malang tu. kami bela, pelihara bagai menatang minyak petrol yang penuh. tetapi apakan daya, ajal hampir menemui nya. haishhh, daripada cerita prihatin beralih kepada cerita kejam, sadis kami terhadap anak burung tu. disebabkan terlalu kesian melihat nya nazak dah mcm ape kan, kami pon tanam dia hidup2, haha. ok tak lawak! baru sekarang aku sedar itu bukan kesian, tetapi kejm... pffffttttttt~ tapi takpe kan. dah name kanak2. ape mereka buat semua comel.hehehehehehe.

ada lagi! suatu petang yang tidak berslalah kami telah memberi sejarah dimana kami telah menemui seekor ular dibelakang rumah, anak ular mati. nasib baik mati. kami dengan aura pakar bedah di hospital pakar pun telah menelaah badan ular tu. ok sampai disitu sahaja yang boleh dideahkan kerana terlalu sadis kisah ular tu berbanding si burung. *sigh*... kami tak nakal, cuma curiosity level terlalu membuak, mengelegak. ape? mana ibu kami? ibu jaga adik yang last, masa tu dia baby maka aktiviti kami kurang kelihatan lah kan..wehuuuu... ha! kawasan rumah kami ade lembu tau, lembu pak cik Mat kampung tu, (memandai je nama di aku bagi Mat).. dia ade bnyak lembu, tapi tu lah dia, tahi nye bersepah. nak dijadikan kisah tauladan bermoral, adik aku yang kedua (sekarang dah umur 15 tahun) nie dok berlari sana sini, anak jantan lah katakan. sifat nakal lelaki 50% lebih dari perempuan. lari punya lari dlm semak pokok2 tiba2 dengan tidak semena-mena, ter slide atas najis lembu yang fresh, panas...... segar dari tutt lembu.. balik2 je menangis dicampur bau haruman semerbak. haha. sian kau lorh.

ok mungkin itu sahaja. terlalu banyak terjadi, terlalu banyak xengt. huhu.
akhirnya siap jugak walaupon sambil bertweet, berinstagram dan berfacebook, dicamour dengan adik aku yang dok pggil2 suruh tgk naruto dia tu.. hishh..
whatever it is. I'm trully, sincerely, solemnly, desperately MISS my childhood. (T_T)


“Grown ups are complicated creatures, full of quirks and secrets.”                                                                            (Roald Dahl)

Thursday, January 9, 2014

2013

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

hidup tak selalunya indah, langit tak selalu cerah. OK itu mukadimah pendek membuka mata semua bahawasanya hidup ini tidak selamanya senang dan tak selalunya susah.

ok , lets started this chaotic-of-all time blog with the susu from Mrs.MooMoo in the sentimental value glass given by someone when I was 14.when the susu finished. this entry was publish!

harini dah masuk hari ke 9, 2014. 9hb January 2014. I loved January just like I love November, February and April as well. there is nothing in there, its the spelling and how all the alphabet compiled together draw me to like them.

unfortunately, the opening of this year was not too delightful for me. WAIT! Alhamdulillah, Allah want me to be a batter person before He call me. I'm very very very grateful for the age that He extend. But, I start to detest this beautiful innocent January since it come 7 days ago. lol. I don't know WHY. but its OK, yeah, I'm fine.

so, before I hate 2014 too far.why not I look back at 2013. more sweet, valuable, precious things too be kept in this blog since I'm a absentminded person. kekeke.
I had spent all the year only at Kuala Pilah and Selangor for sure . last semester for Diploma and my life as Practical student just begins.

what I've done last year.

early years.

celebrating my 20 birthday with makan besar at Muara Ikan Bakar, Port Klang.
long journey to get there. thanks my cutey little awesome family.


and some surprise from Mr AA. even weekdays plus in the middle of semester. he comes to me just to invigorate me and enliven me as well on my 20th birthday.but he comes with nothing (birthday present), so he ask me to keep his watch as a collateral. ilebiuberrymuchh.


and this, from him. who used to be my friend. he WAS my friend now.
I'll never forget him as a friend of mine.

 

Mid-year.

semester break has ended without asked. this means that, half of my 2013 must be cleared with budak pilah most wanted yaww~
for the first time me ----> Yakult, Seremban


for the first time, me ----> zenxin Farm, Kluang



me--> feeding goat and 'hug' the baby of kambengggggggggg~

actually, I've a little confession here. 2013, was the year where I was first time ever stepped on the land name Johor.hiks
(me at library UTHM, Batu Pahat)



at the end of the year.

every time the holidays come. my family will confiscate the opportunity to spend time together.
give me any public holiday.name it.. Raya Haji, Deepavali, Thaipusam, all these we used it preferably.
 

(tanjung bidara, melaka)








(icity, Shah Alam)



meet my girlfriends. friend for 5years. ilebiuberryberryseteroberi.




did you see the glass was empty?
ok thats all for today, see you next year. muahhhhh~



"I kept the memories in my blog"