Wednesday, December 4, 2013

Hi December, new story to be told.

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

dah genap lah sebulan aku jadi pelajar practical di sebuah kilang pastries & confectionary di subang, Selangor. Ye, mcm2 dah belajar walaupun hanya sebulan baru bermula.. 
masih ada sisa  3bulan menunggu aku. macam2 ragam, biasalah kan. adat tempat baru, perlu tahu corak, gaya sesuatu tempat sebelum kita dpt menyesuaikan diri. 
ade junior wajiblah ada senior kan. senior itu fitrahnya ingin di hormati, biasalah kerek sikit. biasalah tu, xseniorlah x mengarah kan.. nk hidup tempat org kena pandai main cara permainan mereka. 
*wah ayt, berkias sgt -.- *
pandai amik hati, pandai buat kerja tu bonus lah utk terus bahagia hidup jadi junior.kekeke
senang je nak bahagia, kita suka apa yg kita perlu buat, kita akan bahagia :)
alhamdulillah setakat ni xade hal yang aku buat (harap xde tuk bulan seterusnya) insyaAllah aminnn...

haaaaaa... seronok tau tmpt keje aku, keje 8jam, and sabtu ahad xkerja!!
xmcm certain classmate, they have to work on weekend.dan dan dan dpt same tmpt dgn bestieee
 hmm.. bersyukur~

 
 
kerja aku blh mkn cake hikhok.. but not regularly, just occasionally jela,eh of course lah..
tp dlm seminggu asik bedal mknn ber cheese je, blh naik berat jugak kan.
bahaya.bahaya. nk2 aku nie jenis yg makan xpenah pk kesihatan. mana sedap aku mkn. mana mampu aku melantak. kadang2 aku rase perut aku penat warning supaya aku berhenti makan, 
namun apakan daya (T_T)


setiap bulan akan bertukar department, aku berpeluang belajar semua benda;
November : QC department
December: R & D department
January: Production department
February: marketing department
aku xkesah pon dibahagi mcm nie, sbb semua apa yang aku belajar kt university blh di apply dlm semua department nie.insyaAllah (u_u)


so far, sooooo good :D

assalamualaikum.

Thursday, November 14, 2013

Penghabisan Semester 5

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

bila xde apa nak buat, bila hari semakin bosan, bila dah mula practical dan Mr AA busy jaga konvokesyen UiTM Melaka, bila xde sape nk IM xde sape nk mcj, xde ape nk buat kt SEMUA laman sosial yang ada , barulah sibuk dok crik blog yang draft nya makin menggunung sbb buat tajuk tp xde isi, makin lame makin bnyk, makin lame makin malas, buat tajuk, xde idea nk merepek, save--> peram lelama.. bila agak dah basi cerita tu baru nk bukak.. mula nk meniarap tekan keyboard lappy dgn jari gemuk comel yang pantas..

ok itu pendahuluan, aplikasi karangan bahasa melayu UPSR dan SPM masih segar dlm ingatan.. seterusnya pemberitahuan isi-isi.. entry nie nk cerita pasal semester 5, yes! semester paling syiok wa ckp lu sbb semester yang bnyk dugaan cabaran dan pengajaran~

jagan lupa usha entry --->  semester 3 dan semester 4

semster 5 subjek xbnyk tp tough kot.. eh bukan kot, tp memang ! memang mencabar kerana memminta kami utk submit 3 projek besar, nasib lah baiknyeeee dibuat dlm kumpulan. kalau x terumbang ambinglah aku tanpa hala tuju menggagau xberarah.. *over tau*
alhamdulillah result ok..ok bawah nie classmate aku, xsemua sbb ada yang xpergi trip overnight ke PD, Negeri Sembilan.





ini azreen, one of my bestieee... dia pandai, rajin dan baik!
kawan pegi kelas sama, ponteng kelas sama, tp dekan je xsama..haha.. dia bijok sket dr aku.. eh x dia rajin sikit dr aku.. dak ganu yang comel nie slalu tlg engtkan aku ape2 ttg study, assignment ke, lab report ke ape2 lah.. sib bek ade dia.. sesuai lah kwn ngn mak nenek bongkok tiga yang sering alpa cm aku nie..
terimakasihtuksegalanya.ilysm~

(moment: sempena berbuka puasa bersama classmates di Tasneem, Pilah)





bawah nie, ainaa aka zawani..eh x name dye mmg ainaa zawani.. 
A kene ade due dkt ainaa tu nnt dia marah -.-
gadis kacukan indonesia lahir di sabah dan menetap di subang nie pon 1/3 geng aku kt kelas..
ade lg sorang sat gi cheq cita.. *haa dah dtg dah penang nye*
ainaa dulu k.. dia pon baik.. *ye, kwn aku semua baik.. aku xsuke kwn dgn org jahat :3
dia nie kalau test paling focus, rajin menghafal dan buat nota.. ade mase dia akan bc nota.. fuh fuh~
xterikut aku habit dye yg satu nie.. nie geng balik umah sama. nek ktm dia benti sg,buluh aku benti rawang.. sbb tu kami geng, suke balik..kekeke.. kan ainaa kan kan kan :D
lg satu nape kami leh geng sbb dia suke selca seperti aku.. PEACE (n_n)V
terimakasihtuksegalanya.ilysm~




(moment bawah nie: bday ainaa yang ke 20thn)

bwh nie pula kakak fina.. hehe..kakak sbb dia dah tua *hai org tua*
eh xdelah dye muda lagi.. baru 19..heeheheee
dia baik walaupun kdg2 gerammm sbb dia suke org nk dgr ckp dia.. yg bagusnya dia nie.. sentiasa ade idea dan rajin nk lead sesuatu projek, klu x mmg xjalan la nk harap manusia mcm aku?? -.-
macam2 lahai jadi sem 5 nie, tp dia tetap anggap aku adik ..katanya.. hehe
sayang akak *kiss sket*
terimakasihtuksegalanya.ilysm~



sepanjang sem 5 aku duduk dgn marina, kwn dr sekolah smpi lah ke u.. dia jaga aku mcm anak, adik, kwn dan keluarga.. mksd jaga adalah dr semua segi, solat, mkn, study, bla bla bla.. xtau lah np, mmg peragai dye mcm tu kot..haha..prihatin sgt.. (T_T) padahal aku bkn baik sgt pon dulu ngn dia kt skolah. dia anggap aku mcm kwn baik.. sobs.. selalu bg aku pinjam duit, pinjam baju, pinjam ape2 lah yg dia ade..kecuali bf..haha..
 terimakasihtuksegalanya.ilysm~



mek syu, kak syu, cik syu, ape lg.. ape2 pon boleh nk pggl dia.. haha..
hye syu, aku sayang kau walaupon kau nie keras kepala orgnya, aku akan sggup mengalah dgn kau sbb aku xnk kehilangan kau.. kau kwn yg baik, kakak yg caring, gf yg awesome ! 
(statement pelik jgn risau, aku normal) 
terimakasihtuksegalanya.ilysm~



kerja kami kt lab, inilah penghilang stress, selca same2.. bila ajak amik gamba suke buat ayt "nnt dah xjumpe" haha..pon boleyh kan..layankan aje lah aku nie ye kwn2..
untung jumpa member kelas 1 kepala.. alhamdulillah kurang lah konflik antara member kelas ni.. :)




ceritanya di kolej, aku duduk ruang tamu.. ,asuk2 bukak pintu tros nmpk katil dan almari, org tgh tidur pon boleh terganggu dek pintu yg menjadi laluan utama penduduk rumah keluar masuk.. =..=
aku bersyukur je ape ade, dr duduk rumah sewa, aku rela nk tuka baju pon org lalu lalang *sigh*
ini tempat aku belajar, nape kt sini? sbb kt kelas aku susah focus, kdg2 terngantuk.. TER ok, bukan sengaja ngntuk..kekeke.. aku akan tidur je kt kelas klu itu buat aku bahagia drpd aku paksa diri tp xmasuk ape..lol


ini makanan suji aku, aku tau meggi xbgus tp apakan daya.. sedap kot ~
slalu last2 sem duit slalu sengkek.. biasanya lg berapa 2 3 4 hari nk balik tu la duit nk kosong..ceit!
nk x nk terpaksa minx ayah. tp sem nie awal pulak hbes duetnya.. so, mkn meggi jela.. sbb nk mkn nasi pon kene catu tau..haha. bajet2 duet tuk seminggu. mcm mne lah meggi xmenjadi mangsa si boros mcm aku..
biasalah, student, xmiskin akhir2 sem xstudent lah kan ~
(yeke? ke aku je o.O)


sem 5 jugak ade pregraduasi.. wuhuuu! tema 60an, BAPAK BOSAN ... maaf ckp, aku xphm sape yg cadang tema nie.. bosan bosan bosan bosan.. mcm xde idea lain jeeeeeee..
ok, kami dpt nie sebagai cendera hati.. TQ


kawan2 ku... nie autograph korang, mesti aku rindu korang nnt :')
time kasih sudi sign kt blakang gamba kelas yg besau nie.. 


yang xde dlm gamba xbermakna aku xsyg , xbermakna aku xengt, xbermakna aku lupa..
selagi korg engt aku aku akan engt korg.. fair enough.
aku ngaku kdg2 aku nie lupe org sket..hikhok.. maafkan aku...


.............................................................................................................................................
untuk awak (Mr AA) , tq sebab ade je dgn sy dr sem 1 smpi sekarang dan berharap smpi bila2 pun.
aminnnn, insyaAllah..
xpe, awk xnk pndg kamera pon, sy dah biase syok sendiri mcm nie..haha..

sijil diploma jadi idaman, degree jadi impian.. cukup lah smpi situ. 
cita2 nk jadi suri rumah yg berjaya yang ade degree dlm corse teknologi makanan..aminnn...
xaneh kn cita2 aku?? tak kan ? tak kan? 
dah sakit pinggang nie meniarap, sebulan lagi update blog lagi ye.babai.. 

"I think that the only reason people hold onto memories so tight is because memories are the only things that don't change, when everybody else does."'

Friday, November 1, 2013

Hi November

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

selamat lah sudah semalam sesi ketakutan yg tiada tolok bandingnya bagi seorang pelajar, sesi result mula dikeluarkan..fuh fuh fuh~ 
lagi kita rasa kita boleh buat lagi kita akan takut nak tgk result sbb risau over confident nnt blh mati kecewa dgn keputusan.. kalau yang rase xboleh buat tu mmg dah tahu lah kan result nye, sendiri boleh agak maa.. so xde la tgk result terketar sgt..ye dok?
 
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah Ya Rabb.

untuk semester terakhir diploma sebelum practical, aku berjaya juga akhirnya..
of cos terima kasih kat Allah kan bagi aku peluang, yang xpernah tinggalkan hambaNya.
juga doa ibu ayah yang xpernah lupa akan anaknya juga lecturer yang menjalankan kerja dgn sempurna..
wahhh gituuu~
semester terakhir nie agak hardcore juga lah sebab ade 3 project besar untuk diselesaikan. alhamdulillah berjalan dgn lancar. walaupun bnykkkkk, sungguh banyakkkk cabaran..*over*
tapi sbb ade kwn kwn kwn kwn kwn kwn kwn..*alah bnyk sgt kwn pulak, cne nk taip ni*
sbb kwn2 lah aku terusssssss smgt, *mane x nye kwn yg buat keje*..haahaa xdelah..
name pon group kan kne lah bantu-membantu since aku nie kan lembab :(

bagi keluarga aku kat sana, ya aku ada family kt sana.. dulu ade 4 org skrg tggl 2 je yang tggl dgn aku.. marina dan syu..marina sgt3 membantu dlm study aku sbb dye merupakan cikgu tusyen yang garang uolss, jgn main2..haha..klu dye xmotivate aku, aku tros mls mls mls mls..kekeke..
dan syuhadah yang xjemu layan aku tnye soalan mcm2 ..hehe..muahhhh korang!

pemberi semangat untuk hidup sgt perlu, mcm nk pegi sekolah dulu2, aku kne ade sbb kenape nk pegi skolah, baru ade rase nk pegi, belajar?? bukan sama sekali, time skolah mne ade kesedaran lagi yg belajar tu penting,,haha.. contoh penyebab nk ke skolaha adalah, ade mamat ensem 1 kelas ke, ade cikgu yang kacak kt skolah ke, ade abg sado jage kantin ke..ahahahaha.. contoh jelaaa.. so, aku mase kat u nie xde sape pon *dgn yakinnya ckpcmtu* cuma Mr AA je yang rajinnnnnnn kerah aku tuk jadi rajin.. skip kelas mmg nk kne lah kann.. *siap ugut nk bagitahu ibu aku*...dia la pemberi smgt aku tuk hidup..haha..*gedik*




sekarang dah bulan November, hi sayang..I love November !
bukan sbb ape yg bakal jadi tp sbb perkataan November tu mcm shantekkkkk jeeee~
6hb bermulalah practical training di sebuah kilang *nama dirahsiakan* di Subang 2.. bersama ainaa, my classmate. bespren uuuuu~

Moral of the story. . . . .
Bersyukur jelah dgn apa2 pon yang kita ada dan
sentiasa berusaha untuk yang lebih baik.

Sunday, October 27, 2013

4 rutin kecantikan yang sangat mudah.

Assalamualaikum.. 
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim 
In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

 sebagai perempuan, ye kecantikan tu adalah dari dalaman dan luaran.
sedikit ilmu yang boleh dikongsi.. bukan yang slalu aku buat tapi yang berkesan..aku pon kulit bukan halus mulus sgt nk bg tips kecantikan..kekeke..
jom same2 dgn aku kite jage diri~

pertama: pakai cream muka yg tinggi SPF nya kalau keluar.. sgt penting utk elakkan direct UV rays.


*ihsan google*


 
kedua: rajin minum air masak, keep yourself hydrated!

*ihsan google*


ketiga: jaga pemakanan, kurangkan oily food ...
suke kan diri utk mkn ulam-ulaman.. *sedapnye ulam..nyum~

keempat: cukup tidur. waktu tidur yang paling OK adalah 6jam.
 *tidur banyak menyebabkan kulit muka kusam*

  
*ihsan google*

tambahan: jaga solat, air wudhu' menaikkan seri..huu~

senang kan~
amalkan.

Thursday, October 17, 2013

Field Trip: Part III (UK Farm)

Assalamualaikum..
Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
 In the name of Allah, most Gracious, most Compassionate

selamat lah sudah field trip Food Tech. bagi pelajar semester 5 tahun 2013 .
field trip yang sangat dinantikan, selagi xdapat pergi, selagi tu merengek mcm baby xdpt susu.
ini adalah entry ke 4 untuk field trip nie

pertama:

Field trip Food Tech. 2013 (preview)

kedua:

Field Trip Part I (Kilang Yakult)

ketiga: 

Field Trip: Part II (Zenxin Organic Farm)

 

alh mlsnye nk update cte basi.. tp terpaksa sbb nk hbeskan jgk..pfft..haha
ok.. lepas check in kami keluar mkn kt bandar berhampiran tuk mengisi perut yg menangis tersedi sedan minta diisi..ok lepas mkn, tgk jam mcm awal lg.. x muda la kalau balik awal2.. so, kami singgah taman permainan tuk release tension, habeh sume budak kt situ lari.
kalau nk tahu budak terlebih umur pegi taman lg teruk dr budak ok.. hyperactive nye sgt pelik.. 
ok, kemudian kami pulang utk merehatkan diri.esok nk pegi UK Farm pulak..

pagi2 dgn muke bgon tidur.. ape2 hal amik gamba dulu, penting ok, nnt org kate kite tipu sbb xde bukti..haha





ini lecturer food processing aku, miss Sabrina name dye, dye nie rajin orgnya, sebelum mengajar dye mesti study dlu supaya bnyk ilmu baru blh kongsi dgn kami..
teringin nk ikut kerajinan dye :3



haa, ini pun lecturer aku, miss Rohasmizah, lecturer sensory evaluation..
dia nie nmpk je kecik, muda, mcm senang kene buli tp...... dye nie bnyk ilmunya... semua dye tahu..
bgus miss, keep it up, jgn biar org pndg rendah dgn bdn kite yg kcik..hehehehe..


ok dah sampai, meh kite masuk.....




masuk2 ade bg sticker lekat kat.. emm lekat dekat.. lekat lah kt mne2 korg suke.. haha -_-



ok, kami dibawa menerokai ladang ni dgn menaiki bus comel..
dlm 20 org je boleh naik utk 1 bas..
*walaupun duduk belakang, usaha menampakkan diri dlm kamera mmg bakat semulajadi*



aktiviti pertama sekali adalah bg mkn dekat kambing2 yg berada dlm kandang.. 
dan bg susu kepada ank2 kambing.

inilah mknn kambing.. ade rumput, ade hampas soya.. sebab apa ade hampas soya??? sbb mereka mahukan kambing yg mengeluarkan susu berprotein tinggi !
yeahhh~








kemudian, kami dibawa melihat mcm mana kambing keluar kandang..
eleh, mcm lah keteorg xpnh tgk, padahal hari2 tgk classmate kuar kelas lepas hbes kelas.. same je.. 
lalalala~


 ok lepas itu kami disajikan dgn pertunjukan memerah susu kambing..haha..
 excited tau iollss duduk depan..
selepas selesai perah, kambing punya tu diletakkan iodine, mne tahu ade luka kan semasa process pemerahan berlaku..
yelah, pakai alat kan.. ganas skit..
sebelum letak pump tu, kambing punya tu di sterilize kan utk mengelakkn sebarang jangkitan drpd bacteria merbahaya..






selepas selesai, ade lah sikit sesi soal jwb drpd manager tmpt tu..
beliau jgk ade promote product yg diperbuat dr susu kambing, contohnya syampoo, sabun, pencucui muka, lotion, ais krim, dan bnyk lg.. baju pon ade jual jgk..
kami diberi secawan tecikk susu kambing.. aku, setitik pon xmampu nk minum.. eeeee, xsuke =..=



ok, dlm ladang nie ade bnyk bende, contohnya, rumah cendawan, ladang sayur2 ran, bunga2 an dan mcm2 lagi.. kandang ostrich pun ade tau, boleh bg mkn sendiri.. yeayyy!

















sebelum balik, singgah sat kt kampung org asli..
melawat boyprengg jap..kekeke..



rumah ats pokok..dulu2 keselamatan xterjamin, kne bina rumah ats pokok utk elakkn dimakan harimau masa sedang enak diulit mimpi..







ini perangkap haiwan, letak mknn dlm tu, bila haiwan dtg tutup cpt2..
boleh jugak dibuat sebagai 'peti sejuk' bila mknn terlalu bnyk dan xmampu nk mkn semua..



ok..jumpe lagi..
babai.. :*





ok lah, itu sahaja sepanjang field trip kami..
dah bosan dah cte pasal nie.. bnyk lg cte laen aku nk kecohkan kt blog nie..hahaha.
selamat menjamu mata..
selamat ber practical buat semua sahabat terchenta!